Öne Çıkan Yayın

YAŞ OLDU 44 (2016 Versiyon)

Birazdan Okuyacağınız yazı anlamsız bir hayattan vazgeçme değildir... Sadece içimdeki bazı duyguları paylaşma isteğiydi... 44 Yaşıma gi...

23 Aralık 2022 Cuma

MJ ve İkinci Olimpiyat Altını

Profesyonel sporcuların Olimpiyatlarda yarışamadığı yıllar çok geride kaldı. Evet, 1988 Seul’de gerçekleşen ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne yarı finalde 82-76 kaybederek “soğuk” savaşta bir cephe kaybettiği maç sonrasında artık NBA oyuncuların sahne alması gerektiği konusunda homurtular da başlamış oldu. FIBA en sonunda Nisan 1989’daki büyük toplantıda konuyu ele aldı ve oylamaya sundu. Oylama sonucunda 69 oyun 56’sını alan değişiklik kuralı ve basketbol kazandı. Sovyetler Birliği, sadece iki oyuncuya izin verilsin diye karşıt bir öneri sunsa da oy birliğiyle reddedildi ve rüyaları süsleyen takımın tohumu atıldı. 

USA Basketbol (USAB), Chuck Daly’yi Baş Antrenör olarak konumlandırdı. Chuck Daly yanına yardımcı antrenör olarak Peter John Carlesimo, Mike Krzyzewski ve Lenny Wilkens’i istedi. Hemen ardından Dünya’nın fenomen Spor Dergisi Sports Illustrated Şubat 1991 Sayısında yaptığı özel haberde Amerika Takımının adını “Dream Team” olarak koymuş oldu...

Takımın ilk on oyuncusu 21 Eylül 1991 tarihinde açıklandı; 1984 Los Angeles Olimpiyatlarında “amatörken” altın madalya kazanan Michael Jordan, Patrick Ewing ve Chris Mullin’li ekibin artık yeni takım arkadaşları vardı. Magic Johnson, Larry Bird, Scottie Pippen, John Stockton, Karl Malone, David Robinson, Charles Barkley ve sonradan eklenen iki isim Clyde Drexler ve Christian Laetttner Rüya Takımı oluşturdu…

Tüm dünyanın gözü üstlerindeydi ve aldıkları havanın miktarını ölçecek kadar saplantılı bir takip altındaydılar. Hataya, ıskaya yer yoktu. Kendi takımından tek bir oyuncusu bile kadroda yer almayan Chuck Daly, daha ilk başından kimseye nefes aldırmayacağını, aslında hiçbir şeyin konuşulduğu kadar kolay olmayacağını gençlere karşı organize ettiği karşılaşmada gösterdi. Chris Webber, Alan Houston, Grant Hill, Eric Montross, Penny Hardaway ve Bobby Hurley’e skorun aslında hep şaibeli olduğu ilk maçı kaybetti. Uzun süre maçta ne olduğunu anlayamayan Larry Bird, MJ’in çok az oynatıldığını maç bittiğinde fark etmişti. C-Webb, Hurley ve Houston yağmur olup yağmışlardı. Grant Hill’e göre 20 sayıyla biten maçın skoru basına 62-54 Genç Takım Galibiyeti olarak verildi.

Bundan sonra Michael Jordan, rekabetçi canavarı ortalığa saldı. Domine etmediği ne antrenman, ne hazırlık maçı ne de bir toplantı vardı. Her saniyenin dolu dolu yaşanmasını isteyen Majesteleri, rakiplerin ve olası rakiplerin tüm maç kasetlerini hem tek başına hem de teknik ekiple seyretmeye başlamıştı. Magic Johnson eğlenceyi seven tavrının yanında HIV nedeniyle sahalardan uzak kalması Dream Team sayesinde geri dönmesi onu ve oyunu en çok etkileyen faktörlerden biri oldu. Magic, “Topu her aldığımda karşı sahaya geçerken bir yanımda MJ, diğerinde Chuck ve Bird’ü bana açgözlü bakışlarıyla gördüğümde hayatımın en keyifli anlarını yaşıyordum” dedi. Ama bana acı bir anısı olduğu kesin diyerek ekledi. “En büyük hatamı bir antrenmanda Michael’a meydan okuyarak yaptım. Kendi aramızdaki maçta rekabeti ve kazanmayı istemiştim ama onu bu kadar tahrik edeceğimi tahmin edemezdim.”

Eşsiz lider Michael Jordan, Barcelona Olimpiyatları’nda 8 maçta 23.1 dakika, 14.9 Sayı, 2.4 Ribaunt, 4.8 Asist, 4.1 Top Çalma, 0.5 Blok, 1.3 Top Kaybı ortalamalarıyla oynadı. Amerika ise maç başı 117.3 sayı atıp potasında sadece 73.5 sayıya izin verdi.

Barcelona Olimpiyatları’nda en çok bileti satılan spor olayı Dream Team maçları olurken. Katalunya’da geçirdikleri tüm sürede gösterilen ilgi için Takımın Teknik Patronu Chuck Daly, “Elvis Presley ile Beatles’ın aynı otelde kalması gibi bir şeydi” dedi...
Kuşkusuz 1960 -1985 arası doğanların basketboldaki en büyüğü diye sorduğunuzda tek isim ‘Michael Jordan’dır. O, NBA’i, Olimpiyatları, basketbolu kısaca sporu değiştiren, sporu eğlence sektörünün lokomotifi yapacak kadar büyüten bir fenomen oldu.

Şubat 2003’te son All Star Karşılaşmasına çıkan Michael Jordan’ın O Mutlu Sonunu Jermaine O’Neal bozdu. Son saniyede Kobe Bryant’a yaptığı saçma sapan faulle Doğu’nun maçı kaybetmesine neden oldu.  

Dream Team’in İmza Attığı Bazı Rakamlar: https://www.nba.com/stats/articles/1992-dream-team-by-the-numbers

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder